Hur underhåller man sin trappa?

Förutsatt att du har en klassisk trappa med trädetaljer så behöver man ibland tänka på vilket underhåll man ger sin trappa.

En trappa är oftast en iögonfallande central del i sitt hus som används dagligen, därför går det snabbt från rent till smutsigt.
Har man en gammal sliten trappa så kan man överväga att renovera trappa inomhus så man får ett nytt fräsch utseende i sitt hem.

Trä kan vara ett känsligt material även om det är av ett hårdare träslag, det är rätt vanligt att man använder ek till trappstegen här i Sverige.
För att  trä ska må bra så behöver man rengöra det regelbundet, se till så att allt damm och smuts avlägsnas så det inte trampas in.
Det är rätt tråkigt att behöva utföra en trapprenovering på grund av att man slarvat med städningen av trappan.

Det är inte bara för trappans skull man rengör den utan även för säkerheten så man inte råkar halka och skadar sig.
Om man råkar spilla någon slags vätska på sin trappa så är det viktigt att det torkas upp så fort som möjligt eftersom det förstör ytfinishen på trappan.

Äldre slitna trätrappor mår bra att målas när dom börjar bli slitna, en trappa inomhus som är nymålad kan höja helhetsintrycket på hela bostaden och vara en värdehöjande åtgärd inför försäljning.

När man rengör sin trappa så ska man använda sig utav milda rengöringsmedel som bevarar trappan på ett bra sätt, om man använder för starka medel så luckras ytan upp och slits ner snabbare.
En enkel såpa och vatten passar i dom allra flesta fallen till rengöring.

En snygg trappa gör mycket i ett hem eftersom man oftast ser den från alla rum och ser en trappa smutsig och sliten ut så sänker det intrycket direkt för alla som kommer på besök.