Fördelar och nackdelar med tegelpannor

Tegelpannor är vanligt i Sverige, det klassiska utseendet ser man överallt var man än är på besök i landet.
Eftersom tegelpannor är ett naturmaterial så är det dyraste takmaterialet på marknaden vilket gör att många ser sig om efter billigare alternativ.
Det är här bland annat betongtak kommer med in i bilden eftersom det är det som liknar tegeltak mest.
Kontakta en takläggare Knivsta för att ta reda på mer.

I denna artikeln jämför vi tegelpannor med betongpannor och det är upp till dig som läser att bedöma vilket material som lämpar sig bäst för din bostad.

Betongpannorna lanserades under 60-talet medan tegelpannorna har funnits i över tusen år, varför har då betongpannorna en ökande popularitet?
Man kan få betongpannor med unika utseenden, dom som vill ha ett unikt utseende på sitt hus gillar detta.

Tegel är ett naturmaterial, det vill säga lera som man format och sedan bränt i ugn. Betong blandar man till själv där man låter det stelna i formar.
Vid takläggning Knivsta så väger fördelar och nackdelar mot varandra beroende vad man vill ha, i kallare klimat så passar betongpannor lite bättre eftersom som inte fryser lika lätt som tegel.
Men väljer man tegel så får man ett tak som håller längre då betongpannor håller i snitt mellan trettio till sextio år.

Ju längre norrut man bor blir betongpannor mer attraktiva än tegel.
Tegeltak kan spricka av mossa vilket betong inte gör utan det blir mer ett estetiskt besvär.

Det är lätt att förstå varför båda sorterna är populära, tegel passar bäst till lite varmare väder när betong passar bra till kallare. Är du osäker så kan du fråga din takläggare om vad som passar just där du bor. Tänk även på att betong är tyngre än tegel så man kan inte alltid byta till betong utan att förstärka upp den bärande konstruktionen.