Checklista för att köpa begagnad telefon

Visst är det smidigt att kunna köpa en begagnad mobil istället för en helt ny. Det är ju så mycket bättre för både miljön och plånboken! Dessutom kan du köpa en nyare modell du annars inte skulle ha råd med. Eller vill du kanske inte lägga mycket pengar på en telefon?

  1. Skriv kontrakt: Om du väljer att köpa en begagnad iPhone av en privatperson är det smart att skriva ett kontrakt som tydliggör köpet. Fundera över att vända dig till ett företag som specialiserar sig på att sälja begagnade telefoner istället.
  2. Testa telefonen: Det är viktigt att du testar telefonen ordentligt då du köper en begagnad Samsung av en privatperson. Då du köper av ett företag är allt redan testat och klart så du själv behöver inte oroa dig över eventuella fel.
  3. Är telefonen nollställd: Innan du betalar en privatperson för en begagnad telefon bör du se till att den är ordentligt nollställd och att inget gammalt finns kvar. Ett företag tar hand om allt detta för dig och telefonen levereras i nästintill nyskick.
  4. Kontrollera operatörslås: Säkerställ att telefonen inte är låst till en specifik operatör genom att sätta in ett SIM-kort. Om telefonen är låst till en operatör du själv inte använder dig av har du ingen nytta av telefonen.

Privat eller företag?

Vilket är egentligen bäst? Att vända dig till ett företag för att köpa en begagnad iPhone eller till en privatperson? Egentligen är det upp till dig själv. Om du till exempel känner personen du ska köpa den begagnade Samsung eller iPhone ifrån kan det oftast gå bra. Men det finns många som säljer stulna telefoner och sedan försvinner efter köpet.

Ett företag däremot ger dig ett kvitto för köpet som du kan använda om telefonen mot förmodan inte fungerar som den ska. Dessutom får du alltid en viss garanti. På så sätt kan du testa telefonen ordentligt på hemmaplan! Vanligtvis fungerar det bättre att köpa begagnade produkter av ett etablerat företag.