Monthly Archives: June 2021

Laga din mobil

När en smart telefon går sönder infinner sig ofta en känsla av hjälplöshet. Har du liksom många andra lagret massor med viktig information i telefonen så blir det nervöst. Nu finns det emellertid hjälp att få, åtminstone om du bor i Malmö eller där omkring. Visst går det att reparera iPhone och fixa till den så att den nästan blir som ny igen.

Vad kostar det?

Med tanke på vad en ny iPhone eller Samsung mobil kostar är det lätt att tro att reparationerna ska vara jättedyra. Så behöver det inte vara, du kan gå in på lagamobilen.se. Där kommer du att upptäcka att det är ekonomiskt mycket för delaktigt att reparera din telefon istället för att köpa en ny.

Byta glas på din iPhone

De vanligaste reparationerna är att glaset på displayen är trasigt. Hos lagamobilen.se i Malmö har du möjlighet att välja om du vill ha originalglas eller om du kan tänka dig ett lite billigare tredjepartsglas. Det skiljer en hel del i pris och ofta är tredjepartsalternativet lika bra, åtminstone på en lite äldre iPhone. Du kan söka på byta glas iPhone.

Andra byten och reparationer

Om du på samma sätt söker på byta batteri iPhone så kommer du säkert att bli glad då du ser att dufaktiskt inte är jättedyrt. Det finns många fler komponenter som du kan få hjälp med hos lagamobilen. Det kan vara hemknappen eller en högtalare som har lagt av, men allt det där går att fixa.

Snabba puckar – lätt att nå

Du behöver inte vara rädd för lång leveranstid då det gäller att reparera iPhone. Hos laga mobilen i Malmö lovar de leverans på en timme. Laga mobilen finns på två ställen i Malmö, dels vid Gustav Adolfs torg och i köpcentret Mobilia. De är även en räddare i nöden, då de även lagar iPad.

Byta fönster och spara energi

Att byta ut gamla glasfönster med nya dubbelisolerade fönster kan ge en av de största energibesparingarna för ditt hem, likaså att byta ytterdörr. Med ett fönsterbyte Luleå kan du dra många fina fördelar från det. Moderna fönster har två eller tre glasrutor med ett isolerande luftutrymme mellan. Fönstren av högre kvalitet har också en inert gas som argon mellan glasrutorna, vilket leder till en ännu större isoleringsfaktor.

Olika märkningar

Därtill kommer att många moderna fönster går ett steg längre och har en speciell beläggning applicerad på glaset. Denna beläggning innehåller metallpartiklar som saktar ner värmeförlusten på vintern samt minskar värmestegringen på sommaren. I Sverige har vi EQ-märkning på fönster. EQ talar om hur energieffektiva fönstren är. Det finns också en P-märkning som avslöjar kvalitetsnivån på tillverkningen.

Fönster finns i många sorter

Fönster är tillverkade i många olika stilar, inklusive enkelhängd, dubbelhängd, glidande / horisontell, markis, behållare, hölje, jalusi, fast, vik eller båge och trädgård. De flesta bygglager har dubbla hängande fönster i standardstorlek – den vanligaste stilen. Många andra typer av fönster måste beställas speciellt. Ovanliga storlekar på alla fönster är specialbeställningsartiklar. Om det är möjligt är det bäst att ersätta befintliga fönster med fönster av samma storlek. Byta fönster kostnad

Trä är bäst – men dyrast

Materialet i ett fönster – förutom glas – kan vara vinyl, metall, trä och trä med vinyl- eller metallbeklädda exteriörer. Trä är mer energieffektivt än antingen vinyl eller metall. Att bekläda utsidan av träfönstret eliminerar emellertid behovet av att måla vid installationen och kräver mindre underhåll i framtiden. De klädda träfönstren är dyrare än något av fönstren i annat material.

Nybyggnad eller ersätta gamla fönster?

Fönster är tillverkade i två typer: nybyggnad och ersättning. Nya konstruktionsfönster blir installerade från utsidan, utan interiör eller yttre dekor på plats vid installationen. Fasader och fönsterlister installeras efter att fönstren är på plats. Vid ersättningsfönster blir nya bågar tillverkade, vilka blir monterade i den befintliga karmen. Helskärmsmetoden är också bäst om du byter ut fönsterlister inomhus och utomhus. Kolla med Wisti fönster för bäst resultat vid byte av fönster och dörrar.

Nissabo

Vi på Nissabo har en brinnande passion för massivträ och limfog och vi vill också lösa dina problem. Om du uppskattar hög kvalitet och hållbarhet på de träprodukter du har i ditt hem, så titta in hos oss och vi kan därmed hjälpa dig.

Limfog

Med limfog ask och övriga typer av limfog menar vi således stavar av trä, vilka är sågade ut från plank. Dessa stavar kan vara mellan 40 och 70 mm breda. Vi limmar sedan ihop dem till olika breda skivor. På detta sätt får vi skivor som inte krökar sig eller spricker. Det går att göra limfog på två olika sätt, nämligen med hela stavar (helstav) eller korta stavar. Vi har då stavar som kan vara 150 till 650 mm långa, som vi sedan limmar ihop på längden. Det går då också lätt att kapa bort kvistar och andra defekter, som gör att detta är det billigare sättet att göra limfog. Nu limmar vi de långa stavarna fast i varandra på bredden och nu får vi alltså det färdiga limfoget.

Fingerskarv

Här limmar vi ihop bitarna på längden och därefter fräser vi båda kortsidorna. Därefter kan vi pussla ihop bitarna på det ställe vi har gjort urfräsningen. Denna urfräsning ser ut som fingrar och därför har den även fått namnet fingerskarv. Man kan montera fast bitarna så att fingrarna syns ut till sidan eller så att de syns uppe på ytan. Den variant vi på Nissabo använder är den som är vanligare, det vill säga att fingrarna är på sidan alltså vid tjocklekskanten. Det ser också trevligast ut och är enklare då du ska täckmåla den. Oftast behöver dock inte limfog någon efterbehandling eftersom trä är mycket självgående.

Limträskivor till inredning

För att en limträskiva ska hålla sig i många år är det viktigaste steget redan då träet ska bli hyvlat. Här behöver vi nu en rikthyvel, där den första kuttern gör det första märket i virket. Efter det kommer resten av virket att följa den rakt genom maskinen. Variationen blir då endast så liten som högst ett par hundradelar av en millimeter. För att en limfog ska bli 100 % rätt är detta därmed en mycket viktig del i själva processen.

När sedan hyvlingen är klar så börjar sorteringen av träbitarna. Vi vill att den färdiga produkten skall vara så homogen som möjligt, men dock bör varje träbit komma till sin rätta med sin unika karaktär. När vi sedan hittat rätt plats för alla bitar, limmar vi därefter ihop dem för att bilda en skiva.

Putsning av limfog

När allt från att trädet har fallit ner i Östeuropa och blivit transporterat till oss. Därefter har det blivit avstressat, avkapat, torkat, hyvlat och även limmat. Så nu är det nämligen tid för putsningen. Putslinjen ska nu putsa våra limfogade skivor både på övre sidan och undre sidan. Vi har flexibla maskiner som därmed kan putsa mellan 5 mm tunna skivor till 105 mm tjocka diton och upp till 1 350 millimeter breda skivor.

Vi putsar skivorna i två olika grovheter, först ett grövre sandpapper. Därefter använder vi ett finare sandpapper som därmed ger en fin och mjuk slutprodukt. Nu är vår berömda limfog av ek färdig och klar att bli levererad till våra kunder.

Ek som råvara

Upp till 80 % av de trävirke vi använder till vår limfog är ek som är ett hårt träslag. Vi vill använda just ek på grund av dess fina egenskaper. Den Östeuropeiska eken som vi använder har en vacker och livlig ådring. Eftersom vi får hela trädet kan vi själv välja vilken del av trädet vi vill jobba med. Oftast blir det de yttre delarna, då där finns minst kvistar. Helstavlimmad ek hittar du hos Nissabo!

Vi jobbar även mycket med KL-trä som har blivit väldigt populärt den senaste tiden. Välkomna in till oss!