Hur fungerar ett grafikkort?

Grafikkort är något som finns i alla datorer och som alltid funnits från början.
Det är dock en skillnad mellan hur dessa grafikkort var uppbyggda från idag då det var från början bara en renodlad digital till analog signal konverterare.
Uppgiften att omvandla ettor och nollor till bild har omvandlats till mer avancerade kort med egen processor som avlastar datorns processor.

Det finns många olika sorters grafikkort men dom är nästan uteslutande kort innehållandes kretsar från antingen AMD eller Nvidia.
Det som skiljer är hur tillverkaren har valt att bygga kortet med omgivande funktioner och kylningsalternativ.
Nvidia och AMD gör ett referenskort som tillverkarna får ta del och utgå ifrån och därefter så skiljer det sig på minnet, kylare och bildskärmsanslutningar.
Vissa väljer exempelvis bort en typ av anslutning till fördel för HDMI eller byter ut kylfläns med fläkt till en större passiv kylfläns istället utan fläkt.

Under tidens gång så har grafikkort haft olika socklar eller portar som det med kallas som man monterat grafikkortet på moderkortet i.
Idag använder man PCI-e porten som betyder PCI-Express, tidigare använde man AGP-porten som var en dedikerad port för just grafikkort.
Innan AGP blev en standard så fanns det PCI portar och innan dess ISA som även användes till andra kort och expansioner.
Har du problem med dina inställningar så kan du lätt skaffa dig windowssupport via nätet.

Den senaste varianten av PCI-e 3.0 är både framåt- och bakåtkompatibel och klarar ungefär 2 GB/s i överföringshastighet per bana totalt samtidigt till och från med 1 GB/s åt vardera håll.
Det finns som standard en eller två större PCI-e portar som är till för grafikkort, dessa har 16 banor och kan överföra upp till 32 GB/s totalt.
Man kan sätta i ett mindre kort i en större port om man har behov av det då det finns kort som använder 4 banor.
På dom moderkorten som har flera PCI-e x16 portar så är det bara den översta som klarar av full hastighet sedan begränsas det i dom andra.

Ett modernt grafikkort har en grafikprocessor som kallad för GPU, den kan ha olika antal kärnor och ha olika hastigheter som mäts i MHz som kallas klockfrekvens.
Precis som med datorer så spelar arkitekturen roll där en äldre processor med högre frekvens och fler kärnor kan vara sämre än en modern med färre kärnor och lägre frekvens.
Når ditt wifi inte hela bostaden så skaffar man en wifi-förstärkare så att man kan sitta var man vill och åtnjuta full uppkoppling.

Namnet på grafikkortet antyder bara hur modernt det är men bara för att det är nytt så betyder inte det att det är en ny arkitektur.
Självklart så kan ett modernare kort vara mer strömsnålt och vara bättre än sina föregångare. Man brukar jämföra mellan grafikkort från Nvidia genom att titta på hur många Cuda-kärnor det finns. Ju fler Cuda-kärnor det finns innebär fler beräkningar som kan göras samtidigt, så på det sättet kan man jämföra mellan grafikkorten med bara mellan dom inom samma generation. När det gäller AMD så tittar man på Stream-processorer som är motsvarigheten så är det samma här att man bara kikar inom samma generation.
Att dra nätverkskabel till accesspunkter i hemmet medför en bättre stabilitet i din wifi anslutning

När man ska köpa sig ett grafikkort så kan minnet på det spela roll och skilja sig mellan olika modeller.
Ju mer minne man har på sitt grafikkort ju mindre behöver det låna av resurserna av RAM-minnet i datorn.
Har man tillräckligt mycket minne på grafikkortet så kan det utföra sina beräkningar helt själv utan att behöva skicka data fram och tillbaka till datorns minne.
Man slipper helt enkelt en flaskhals om man arbetar med tyngre grafiska program eller spel.
Ett vanligt grafikkort ligger mellan 2 GB till 4 GB och det finns prestandakort som har 8 GB eller mer.

Ju mer grafiskt avancerat program eller spel man vill använda ju större plats tar texturerna, finns det mer plats så kan texturerna vara mer högupplösta.
Är du ansluten till wifi inget internet? Ring IT support och få snabb hjälp.

Man framhäver gärna vilken storlek på minnet det är på grafikkortet men inte hastigheten eller bandbredden så det är rätt viktigt att man tar reda på detta med.
Att veta hur bra minnet är inför ett köp kan hjälpa en att bestämma sig för vad som passar för ens behov.
När minnet är snabbt så kommer grafikprocessorn åt informationen den behöver snabbare.

Man mäter minneskortens hastigheter med klockfrekvens men här spelar även bandbredden roll.
Det spelar inte någon roll hur snabbt minnet är om bandbredden är otillräckligt stor.
ITsupport är något som man behöver ibland.

Enklare grafikkort använder sig av DDR3-minnen men eftersom tekniken går framåt och nyare teknik blir billigare så kommer det att bli nyare.
Idag finns det flera olika minnestyper till grafikkort där varianter av GDDR6 och HBM2 är alternativ att välja mellan.
HBM2 är vanligtvis på lite dyrare grafikkort eftersom det är snabbare och mer strömsnålt.

GPGPU utför traditionella processoruppgifter med grafikprocessorn, Cuda från Nvidia och OpenCL är exempel på dessa.
Denna tekniken används av program för att dom ska arbeta lite snabbare med tyngre beräkningar där en grafikprocessor är bra på lite andra uträkningar än en vanlig processor.
Denna tekniken är en fördel för bild och videohantering så att man ska kunna exportera och konvertera video snabbare.
Utvinning av Bitcoin är något som passar perfekt för en grafikprocessor.
Bra wifi hemma är ingen självklarhet, skaffa en wifi förstärkare och bättra på din infrastruktur i ditt hem.

Vissa moderkort stödjer flera grafikkort installerade samtidigt så dom kan öka prestandan, tekniken kallas Crossfire eller SLI beroende på tillverkare av grafikchippet.
Tekniken fungerar på det sättet att grafikkorten turas om och gör halva arbetet var så man får en ökad detaljrikedom samtidigt som man får fler uppdateringar per sekund.
Prestandaökningen blir inte dubbel men den ökas markant och visar en skillnad.
Minnesanvändningen dubblas inte så där man har två stycken grafikkort med 6 GB vardera så blir det 6 GB totalt.
Behöver du macsupport konfigurera ditt nya grafikkort så kan du få datasupport på ett enkelt vis, det finns företag som arbetar till större delen med Mac support.

Har man ett kraftfullt grafikkort så drar det även mer ström än ett standardkort.
I takt med att strömförbrukningen ökar så ökar även behovet av nerkylning, det är därför lite kraftfullare grafikkort alltid har lite större kylning.
Man bör även tänka på att man har ett tillräckligt kraftfullt nätaggregat i datorn som klarar av påfrestningen.
Dom flesta kraftfullare grafikkort har en egen separat ströminmatning, detta kallas för PCI-express-power och har åtta eller sex poler fördelat på två rader.
För dom aggregat som inte har dessa enskilda kablar så finns det omvandlare från standard Molex till PCI-e-power.
Strömaggregat som är lite modernare har alltid en kabel för grafikkort så att kortet inte behöver dra strömmen från moderkortet som hade lett till ökad värmeutveckling.

Utvecklingen av grafikkort går snabbt framåt och man bör alltid jämföra och ta hjälp av någon som är väl insatt om man själv inte kan något.
Det kan tänkas att det bara är att köpa ett grafikkort men så är det inte, om ens dator är äldre så kan det vara så att det inte gör någon skillnad om man inte uppgraderar fler delar än bara grafikkort. Rekommendationer gällande grafikkort är en färskvara och blir snabbt föråldrade så man ska helst göra sin förberedande undersökning så tätt inpå sitt köp som möjligt.